Fråga 2020/21:3153 Industrispår för hållbar pappersindustri

av Håkan Svenneling (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

För att nå de miljö- och klimatmål som Sverige satt upp till 2030 måste en större andel gods transporteras på miljövänligare sätt än med dagens vägtransporter. Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären, enligt ett beslut i riksdagen 2017.

Konkurrenskraftiga och hållbara godstransporter ger stora transportköpare såsom industrier möjligheter att växa, vilket i sin tur stärker ekonomin och skapar förutsättningar för fler jobb. Således är en övergång mot en större andel hållbara transporter viktigt för klimatet likväl som ekonomin.

Skoghalls bruk utanför Karlstad, som producerar kartong, undersöker just nu en uppgradering och expansion av anläggningen där ett av målen är att gå mot fossilfri produktion. De färdiga produkterna skeppas till 90 procent på export, och det initiala huvudflödet sker med tåg mellan bruket och Göteborgs hamn. Infrastrukturen i området har redan nått sitt tak. En satsning på järnvägen och ett triangelspår vid Karlstad är nödvändigt för att ge Skoghalls bruk möjlighet att ytterligare öka andelen järnvägstransporter, vilket också skulle resultera i färre lastbilstransporter. Detta ger ett positivt miljöavtryck, ökad trafiksäkerhet och mindre vägtrafikbelastning i form av trängsel och slitage.

Skoghalls bruk trafikerades med närmare 1 000 tåg under 2019, cirka 3 tåg per arbetsdag. Varje vedtåg motsvarar 34 lastbilsekipage, och ett fullt tågsätt med kartong ut motsvarar cirka 45 lastbilar enkel väg. Med en expansion skulle godstransporterna fördubblas. En satsning på Värmlandsbanan inklusive triangelspår skulle resultera i färre lastbilstransporter. Ett triangelspår mot Skoghallsbanan, som kringgår Karlstads centrum, är inte bara önskvärt för industrin utan skulle även föra med sig många miljö- och klimatfördelar för regionen och närområdet.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer ministern att verka för en förbättrad infrastruktur runt om Karlstad i form av ett triangelspår mellan Värmlandsbanan och Skoghallsbanan?