Fråga 2020/21:3136 Koldioxidutsläpp i samband med energiproduktion

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vattenfall har gjort en livscykelanalys för de tre huvudsakliga kraftslagen i Sverige – kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. I analysen, som mäter den totala livscykeln, tar man hänsyn till alltifrån byggnationen av det aktuella kraftverket till effekter av bränsleframställning, rivning och omhändertagande av framtida avfall.

När nu analysen har presenterats står det som de flesta redan visste klart: Kärnkraften i Sverige är klart och tydligt är det kraftslag som har lägst koldioxidutsläpp under sin livstid och blir därmed bäst avseende lägst klimatutsläpp.

Följande utsläpp mättes bland de svenska kraftslagen:

– Kärnkraft 2,5 gram koldioxid per kilowattimme

– Vattenkraft 4 gram koldioxid per kilowattimme

– Vindkraft 12 gram koldioxid per kilowattimme

Mot bakgrund av att kärn- och vattenkraft med råge slår samtliga övriga kraftverk avseende klimatarbetet ter det sig en aning märkligt att regeringen i allmänhet och regeringspartiet Miljöpartiet i synnerhet återkommande motarbetar det mest klimatvänliga kraftslaget såväl nationellt som internationellt. Det blir inte minst konstigt då flera länder valt att satsa på andra alternativ som är än värre. Gaskraft producerar cirka 500 gram koldioxid per kilowattimme och kolkraft hela 850 gram koldioxid per kilowattimme.

Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Anders Ygeman svara på följande fråga:

Kan vi förvänta oss att statsrådet vidtar åtgärder för att främja kärnkraft framför vindkraft eller andra kraftslag, och om inte, hur​ kan statsrådet motivera det ur ett klimatperspektiv?