Fråga 2020/21:3124 Begränsningar i Transportstyrelsens app

av David Josefsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Bildelningsföretag och förvaltare av stora fordonsflottor har idag problem att debitera användaren korrekt trängselskattebelopp eftersom man inte får tillgång till information om passagerare i trängselskattesystemet i realtid.

I sitt svar på en tidigare skriftlig fråga (2020/21:1982), Trängselskatt och bildelningstjänster, anger finansministern i sitt svar:

”Genom Transportstyrelsens e-tjänst och app kan skattskyldiga med e-legitimation och företag med behörighetskod dessutom få information om skattebeslut och preliminära dygnsbelopp för ett visst fordon.”

Transportstyrelsens e-tjänst och app har dock en begränsning som gör att max tio fordon per ägare är åtkomliga. De flesta biluthyrare har dock mer än tio fordon i sin flotta, och därför är dessa tjänster enligt uppgift från branschen inte tillämpliga. I realiteten stämmer alltså inte finansministerns uppgift att skattskyldiga kan få realtidsinformation om skattebeslut och preliminära dygnsbelopp, åtminstone inte om den skattskyldige förvaltar fler än tio fordon.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Kommer ministern att agera för att göra det möjligt att slopa begränsningen på tio fordon per ägare i nämnda tjänst?