Fråga 2020/21:3118 Azerbajdzjans intrång på armeniskt territorium

av Fredrik Malm (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 27 september 2020 gick Azerbajdzjan, understött av Turkiet och tusentals syriska legosoldater, till anfall mot den armeniska befolkningen i Nagorno-Karabach. Under de 44 dagars krig som följde begick regimen i Baku flera krigsbrott, varav ett antal just nu hanteras av Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Efter kriget har Azerbajdzjan inte bara fördrivit uppemot 90 000 av Karabachs invånare utan även totalförstört flera armeniska kyrkor.

Dessutom håller Azerbajdzjan fortfarande ett trettiotal armeniska krigsfångar. Flera rapporter gör gällande att de torteras och även har dödats i azerbajdzjansk fångenskap, vilket är i strid med gällande krigslagar.

Nyligen har azerbajdzjanska styrkor även korsat Armeniens gräns och kränkt dess internationellt erkända territorium i en uppenbar provokation. Armenien har valt att inte låta sig provoceras och vänt sig till det internationella samfundet för att förmå Azerbajdzjan att lämna Armeniens territorium i stället för att starta ännu ett krig.

Sverige är för närvarande ordförandeland i OSSE, där såväl Armenien som Azerbajdzjan är medlemmar.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Vad gör Sverige, som ordförande för OSSE men också som medlem i FN och i det internationella samfundet, för att förmå Azerbajdzjan att omedelbart återlämna samtliga armeniska krigsfångar samt lämna Armeniens territorium?