Fråga 2020/21:3100 Presidentvalet i Iran

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 18 juni kommer vi återigen att få se Iran hålla presidentval, och återigen ser vi hur det frihetstörstande iranska folket efter 42 år av ett brutalt islamistiskt förtryck är beredda att bojkotta denna fars. Inför parlamentsvalet 2020 stoppade det iranska så kallade väktarrådet fler än hälften av dem som ville kandidera (som i huvudsak räknades som mer reformsinnade kandidater). Resultatet blev ett valdeltagande på ungefär 25 procent i huvudstaden Teheran och under 43 procent nationellt.

Iran har sedan islamisterna tog över makten 1979 en författning som bygger på revolutionsledaren ayatolla Ruhollah Khomeinis idéer om en stat baserad på religiösa grunder. Sharia utgör därmed grunden för såväl den iranska lagstiftningen som de religiösa domstolarna, vilket betyder att det är en religiös makthierarki som de facto har det avgörande inflytandet. De som är kritiska till regimen har konsekvent och återkommande drabbats av övervakning, försvinnanden, godtyckliga arresteringar och förtryck. I värsta fall drabbas oppositionella av tortyr eller avrättning.

Eftersom den svenska regeringen säger sig föra en påstådd demokratioffensiv är det intressant att se vilka åtgärder man vidtar för att skydda oppositionella i Iran och stärka den iranska oppositionen.

Mot bakgrund av detta önskar jag att utrikesminister Ann Linde svarar på följande fråga:

Vilka åtgärder vidtar utrikesministern för att stärka oppositionellas ställning i Iran, och vilka åtgärder kan vi förvänta oss att hon vidtar till förmån för demokratin i landet i samband med presidentvalet den 18 juni?