Fråga 2020/21:3084 Basindustrins kompetensförsörjning

av Eric Palmqvist (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

I mina kontakter med näringslivets företrädare framhålls ofta kompetensförsörjningen som en av de största utmaningarna man har. Detta gäller såväl i dagsläget som i framtiden om man ska kunna fortsätta att bedriva eller utöka sin verksamhet i Sverige.

I en färsk intervju beskriver LKAB:s vd Jan Moström den nuvarande situationen med orden: ”Det är lättare för oss att rekrytera från Spanien och Australien än från Mälardalen.” Senare i intervjun menar han att det ”krävs både piska och morot” för att lösa kompetensförsörjningen till de nya industrierna i norra Sverige.

Vi står inför en situation där en rad industrisatsningar sker i norra Sverige, inte minst inom gruvindustrin och andra näringar som har en stark koppling till den. Utvecklingen, inte minst i Norr- och Västerbotten, är mycket positiv men ställer samtidigt höga krav på att samhället är rustat för att möta näringens behov av adekvat och kompetent arbetskraft. Man menar att det måste bli lättare, och mer lönsamt, att flytta dit arbetstillfällena finns, men man efterlyser också satsningar på utbildningar som är relevanta för den moderna basindustrin. Detta gäller inte minst för de utbildningar som är kopplade till gruvnäringens behov.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Hur ser regeringen på basindustrins behov av kompetensförsörjning, och vilka åtgärder är man beredd att vidta för att säkra basindustrins, och inte minst gruvnäringens, behov av utbildad arbetskraft?