Fråga 2020/21:3083 Statistik på alkoholområdet

av Camilla Brodin (KD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nyligen slöt staten en ny överenskommelse med Centrum för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) om att de ska fortsätta tillhandahålla statistik för bland annat det alkoholpolitiska området. Framför allt ska CAN fortsätta med monitormätningarna av alkoholkonsumtion och andra relevanta mätningar. Den del av monitormätningarna som rör alkohol ska finansieras av Systembolaget.

Tillgänglig och oberoende statistik över alkoholkonsumtion är ett viktigt underlag för att det ska kunna fattas välgrundade beslut kring det alkoholpolitiska området. I dag är det framför allt Systembolaget och den ideella organisationen CAN som samlar in och tillhandahåller alkoholstatistik.

Den statistik som Systembolaget tillhandahåller är begränsad, och det är upp till bolaget självt att avgöra vilken statistik man ska offentliggöra. Bland annat redovisar Systembolaget sedan 2015 inte statistik över försäljningen uppdelat på kommunnivå, vilket försvårar den politiska insynen i gränshandelns effekter. Även den statistik som Systembolaget nyligen presenterade över e-handeln för första kvartalet 2021 är väldigt begränsad och ger den utomstående väldigt lite information om Systembolagets e-handelsförsäljning.

I Folkhälsomyndighetens uppdrag finns en mycket allmänt hållen formulering om att den ska framställa statistik inom folkhälsoområdet. Mycket av den statistik som finns tillgänglig på Folkhälsomyndighetens webbplats är statistik som tagits fram från CAN och Systembolaget. SCB, som är den myndighet som ansvarar för officiell statistik och annan statlig statistik, tillhandahåller knappt någon statistik över huvud taget rörande alkoholförsäljning och alkoholkonsumtion.

En ESO-rapport från 2019 påpekade vikten av tillförlitlig och tillgänglig statistik. För att det ska kunna fattas så effektiva och välgrundade beslut som möjligt poängterade rapporten att det finns ett behov av ett samlat grepp om statistiken avseende konsumtionen av bland annat alkohol.

Det framstår som djupt otillfredsställande att det saknas ett tydligt myndighetsansvar för insamling av statistik som är avgörande för välgrundade politiska beslut.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att flytta statistikansvaret från Systembolaget och CAN till Folkhälsomyndigheten eller SCB för att Sverige ska få så tillförlitlig och oberoende statistik på alkoholområdet som möjligt?