Fråga 2020/21:3079 Ekonomistyrning och nätläkare

av Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nätläkarna dränerar den offentliga vården på skattemedel, och det finns en stor risk att lindrigt sjuka tränger undan patienterna med störst vårdbehov.

Samtidigt ökar kostnaderna för nätläkarbolagen kraftigt. Förra året kostade nätläkarna 523 miljoner kronor i hela landet.

Det finns inget tak för hur mycket nätläkarna kan fakturera regionerna. Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska den som har störst vårdbehov gå först, men vem som helst kan ringa nätläkarna. Vilka är det som kontaktar nätläkarna? Är det personer som bor i glesbygd? Är det multisjuka äldre med störst vårdbehov? Nej, det är relativt friska storstadsbor som ringer.

Vi är positiva till digitaliseringen om vården utgår från vetenskap och är fri från vinstintressen.

Marknaden för nätläkare är helt oreglerad för de privata vårdföretag som vill tjäna pengar. Det blir dyrt för regionerna. Bara under mars månad 2020 kostade den nätbaserade privata vården skattebetalarna 96 miljoner kronor. Våra skattepengar ska gå till vård, inte privata vinster. Ett vårdbolag ökade i värde med 200 procent på ett år enligt Dagens industri.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

När ska regeringen reglera nätläkare och därmed stoppa flödet av medel till stora vinstdrivande koncerner och riskkapitalbolag?