Fråga 2020/21:3077 Amerikanskt spionage mot Sverige

av Håkan Svenneling (V)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Enligt SVT har den amerikanska underrättelsetjänsten NSA (National Security Agency) spionerat på folkvalda politiker och högt uppsatta tjänstemän i Sverige med hjälp av Danmark. Även ytterligare europeiska länder ska ingå inom det amerikanska spionaget. Mer exakta detaljer saknas i dagsläget.

Avslöjandet är allvarligt och ett hot mot demokratin. Det bör leda till konsekvenser inom Sveriges säkerhetspolitiska samarbete med USA. Att lita på NSA och den amerikanska regeringen är helt enkelt inte möjligt. Även relationen med Danmark påverkas, och de behöver lägga korten på bordet för att återskapa förtroende. Det är av stor vikt att regeringen får klarhet i vad som har hänt och är i tydlig dialog med riksdagen.

Vänsterpartiet har tidigare lyft frågan om amerikanskt spionage mot Sverige under förra året vid misstankar om spionage mot den svenska flygvapentillverkaren Saab i samband med en eventuell försäljning till Danmarks militär. Att politiker och tjänstemän också spioneras på är helt oacceptabelt, och ett svenskt fördömande av USA:s agerande är nödvändigt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta angående spionaget från USA mot Sverige, liksom för att fördöma NSA och den amerikanska respektive danska regeringens agerande?