Fråga 2020/21:3076 Jämlik tillgång till hjälpmedel

av Maj Karlsson (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För en person med funktionsnedsättning är det ofta helt avgörande att få de hjälpmedel som behövs. Förskrivning av hjälpmedel ökar människors självständighet och kan därmed minska samhällets kostnader, men i dag är tillgången till hjälpmedel ojämlik till följd av åtstramningar.

Vi går mot en utveckling där de som har råd att själva betala kan tillhandahållas hjälpmedel medan andra blir utan. Dessutom inför allt fler regioner abonnemangsavgifter för hjälpmedel. Personer som har behov av hjälpmedel står inte sällan utanför arbetsmarknaden. Det är med andra ord personer med redan begränsad ekonomi som drabbas ytterligare. Om valet dessutom står mellan ett hjälpmedel och andra nödvändiga utgifter som mediciner eller annat måste personer avstå från tillgång till hjälpmedel och genom det även välja bort att vara delaktiga i samhället på olika sätt.

Funktionsrättspolitiken bör vara inriktad mot inkludering och syfta till att ge alla människor ökade möjligheter till engagemang och samhällsgemenskap. Med nuvarande regler är det tvärtom, då det skett en tillbakagång och människor i behov av hjälpmedel i stället exkluderas och marginaliseras. Det blir dessutom dyrt när samhället behöver ge stöd med något som personen med rätt hjälp hade kunnat utföra på egen hand.

Det råder även stora skillnader i olika delar av landet, vilket konstaterades redan 2015 i utredningen På lika villkor! En slutsats var då att det skulle krävas lagändringar för säkerställande av likvärdiga villkor.

Vänsterpartiet har tidigare framfört att det behövs en tydlig nationell styrning av hjälpmedelsförskrivningen. Tyvärr ser vi att frågan är mer aktuell än någonsin och därför behöver ställas igen eftersom vi anser att jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhället aldrig får bli en klassfråga.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att förskrivningen av hjälpmedel ska fungera bättre och bli mer jämlik och likvärdig i landet?