Fråga 2020/21:3075 Elektrifieringsklustret på Finnslätten

av Åsa Eriksson (S)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Att världen snabbt måste ställa om för att bli mer hållbar är en möjlighet på många sätt. Att Sverige är näst bäst i världen på innovation ger våra företag en fantastisk möjlighet att bidra till den globala omställningen. Rätt använt kan det också bidra till en stark regional utveckling i vårt land.

Riksdagen har beslutat att Sveriges elproduktion ska vara 100 procent förnybar år 2040 och att utsläppen från inrikes transporter ska minskas med 70 procent redan till år 2030. En batteriutveckling i världsklass är helt centralt för att vi ska kunna nå denna djärva målsättning.

Eftersom klimatomställningen är ett samhällsbygge som vi behöver ta oss an tillsammans är det många delar som måste fungera väl ihop när det satsas på gröna industrier. Vision Finnslätten, utvecklingen av ett starkt elektrifieringskluster i Västerås, är ett bra exempel på detta och någonting som vi har skäl att vara stolta över.

På Finnslätten finns i dag flera världsledande företag och verksamheter som samarbetar och som driver den hållbara utvecklingen framåt. Northvolt är ett av de företag som bedriver forskning och utveckling på Finnslätten. Deras besked att verksamheten ska fördubblas kommer att göra Västerås och Mälardalen till ett europeiskt centrum för batteriindustrin. Batterier spås bli en lika självklar svensk exportprodukt som järnmalm.

Det är redan tydligt att Sveriges regering och EU värnar det här projektet. Tidigare i år tilldelades Northvolt 238 miljoner kronor från EU för utveckling av battericeller och utbyggnad av ett elektrifieringscampus för batteriforskning i Västerås.

I dag är Finnslätten en arbetsplats för 5 000 personer, men förhoppningen är att det snart ska arbeta hela 40 000 personer där i många olika verksamheter. För att det ska bli verklighet krävs en utveckling på flera olika plan, inte minst en stark tillväxt av antalet bostäder.

Västerås stad har nyligen avsatt 50 miljoner kronor till ett nytt tågstopp på Finnslätten som ska förenkla pendling, kompetensförsörjning och ett fossilfritt centrum. För att locka arbetskraft och spetskompetens till detta nav för högteknologiska företag krävs mer än en välfungerande infrastruktur. Finnslätten ska bli ett trevligt och stimulerande område på flera sätt. Staden planerar till exempel att bygga förskola och skola där, något som förr var helt otänkbart i ett industriområde.

För att få det gröna samhällsbygget, kompetensförsörjning och innovationskraft att gå hand i hand behöver processer samordnas och en modig och långsiktig planering säkras. Här tror jag att staten kan hjälpa till på flera sätt. Vi är många som är angelägna om att utvecklingen av Finnslätten som elektrifieringskluster ska få så goda förutsättningar som möjligt och bli den världsledande hubb för omställning som vi så väl behöver.

Därför vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad kan regeringen ytterligare göra för att främja en stark och hållbar utveckling av ett världsledande batterikluster i Västerås och Sverige?