Fråga 2020/21:3073 Kompetensförsörjning av handläggare som arbetar med barnutredningar

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt statistik från Öppna jämförelser 2020 har endast 15 procent av landets kommuner en aktuell samlad plan för handläggarnas kompetensutveckling. Med rätt kompetens ökar förutsättningarna för bra insatser av god kvalitet. Med tanke på att handläggarnas kunskap och erfarenhet varierar över landet borde det vara av största vikt att kommunerna arbetar med kompetensutveckling. I samma jämförelse framkommer det att endast 38 procent av handläggarna har socionomutbildning och mer än fem års erfarenhet. Bristen på kompetens skulle kunna leda till förödande konsekvenser för den enskilde.

Det handlar således inte minst om att attrahera och utveckla men också behålla personalen för att bibehålla en hög kvalitet inom verksamheten. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att verka för att en samlad plan för handläggarnas kompetensutveckling lagstadgas så att vi säkerställer att personalen inom socialtjänsten stimuleras och ges rätt kunskapsutveckling, vilket samtidigt stärker rättssäkerheten och kvaliteten inom socialtjänstens verksamhet?