Fråga 2020/21:3050 Alarmerande rapporter om situationen i Tigray

av Thomas Hammarberg (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det har varit svårt att få information om vad som egentligen händer i Tigray i Etiopien. Regionen har i stort sett varit mörklagd sedan krigsutbrottet den 4 november 2020.

Den senaste tiden har emellertid flera rapporter kommit om massövergrepp på den civila befolkningen i hela regionen. Allt fler internationella experter indikerar att det som tidigare har framkommit bara är toppen av ett isberg. Amerikanska experter framhåller att det pågår en etnisk rensning av tigreaner. 

Rapporterna beskriver utomrättsliga avrättningar och massiva övergrepp i stor skala, inklusive omfattande sexuellt våld. Uppgifter har också framkommit om att kemiska stridsvapen använts och också drabbat civilpersoner.

Vidare rapporteras att nödhjälp blockeras och att bönder hindras från att så, vilket innebär att nästa säsongs skörd kan utebli och regionen drabbas av massvält. Om detta sker organiserat väcker det frågan om här inte begås förbrytelser som kränker folkrätten.

Tsedale Lemma, utgivare av tidningen Addis Standard, menar att det inte antalet övergrepp utan om själva avsikten, intentionen. Oberoende observatorer, till exempel Mukesh Kapila, förre detta FN-officier med bred erfarenhet av folkmord i bland annat Darfur, Rwanda och Srebrenica, har slagit larm om vad han beskriver som ett pågående folkmord i Tigray.

Parallellt med de djupt oroande rapporterna om situationen i Tigray pågår konflikter mellan den federala armén och olika beväpnade grupper i andra delar av landet. Det handlar inte minst om sammandrabbningar mellan landets största folkgrupper. Rapporter om detta tyder på att det föreligger allvarlig risk för att människor utsätts för etnisk rensning.

De senaste rapporterna om situationen i Tigray[1][2][3][4][5][6]  är så alarmerande att de kräver särskild och tidig uppmärksamhet. Om det pågår grova brott mot mänskligheten där nu måste omvärlden ingripa.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur kommer ministern att agera utifrån de fakta som kommit fram i de senaste rapporterna om situationen i Tigray i Etiopien?