Fråga 2020/21:3049 Böter för nedskräpning

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Utemiljön är vårt gemensamma vardagsrum. Det ska vara vackert och trivsamt. Tyvärr är långt ifrån varken lokalsamhällen, städer, vår natur på landsbygden, skogar eller strandmiljöer fria från skräp och sopor.

Skattebetalarna får årligen betala stora belopp för att få städat i kommuner, städer, ute på landsbygden och längs våra kuster och sjöar när det ser ovårdat ut.

En del dumpar säckar, vitvaror, möbler och annat direkt ute vid vägkanten eller inne i buskage, vid stenbrott och så vidare.

Snabbmatspåsar kan ses ligga vid trottoarer, i parker och på parkeringsplatser och slängs till och med ut från bilen när man ätit upp.

Under pandemin då många lockats ut i det gröna rummet har också sopor blivit ett fotspår av kvarlämnat skräp.

Kommuner som har parkeringsvakter och ordningsvakter skulle kunna använda tjänsterna till att bötfälla för nedskräpning, men då behövs en ändrad lagstiftning. Helsingborgs kommun har föreslagit att en lösning i den riktningen skulle kunna vara önskvärd.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson: 

 

Avser ministern att verka för att regeringen lämnar förslag om att sådana yrkesgrupper som ordningsvakter och parkeringsvakter ska kunna bötfälla för nedskräpning?