Fråga 2020/21:3044 Åtgärder för att möjliggöra utvisningar

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Tidningen Expressen avslöjade i onsdags att 90 procent (enligt Noas beräkning) av utvisningsdömda personer vägrar ta ett frivilligt covidtest. Dessa kan på så sätt hindra myndigheterna från att verkställa utvisningen, till följd av att covidtest i många fall är ett krav från såväl flyglinjer som mottagandeländer. Mitt i allt detta står såväl polisen som Migrationsverket maktlösa. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har hänvisat till rådande lagstiftning i samband med att frågor om detta har ställts, och det har gått att antyda att ministern inte är villig att verka för en lagändring, till följd av att pandemin förhoppningsvis snart är slut.

Det ändrar dock inte det faktum att en liknande situation med krav på testresultat för att olika länder ska ta emot sina medborgare kan uppstå i framtiden eller att befintliga krav kommer att hålla i sig långt efter att pandemin är över. Även om lagstiftningsprocessen kan ta tid är det med andra ord uppenbart att en förändring ändå krävs, varför processen bör påbörjas snarast möjligt. Att så sker behöver inte förhindra att regeringen för en dialog på diplomatisk nivå med Afghanistan eller andra länder som i dag vägrar att ta emot sina medborgare.

Mot bakgrund av ovanstående önskas justitie- och migrationsminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern verkar för en lagändring i syfte att möjliggöra tvingande tester för utvisningsdömda, och om inte, varför, och vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att kortsiktigt lösa situationen med utvisningsdömda som inte kan utvisas?