Fråga 2020/21:3041 FMV:s effektivitet och möjligheterna att realisera försvarsbeslutet

av Pål Jonson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvaret kommer att stärkas och växa de kommande åren som ett resultat av det försvarsbeslut som fattades av riksdagen i december 2020. Ett flertal stora materielbeställningar, när det gäller såväl större plattformar som mängdmateriel, kommer att vara en viktig del i att stärka Sveriges försvarsförmåga.

Försvarets materielverk (FMV) som har huvudansvaret för att upphandla, utveckla och leverera materiel och tjänster till det svenska försvaret har en central roll för att materielförsörjningen ska fungera.

I årsredovisningen för staten konstaterar dock regeringen att under 2020 har det för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar upparbetats 57 969 miljoner kronor av de 72 000 miljoner som riksdagen beslutat om. FMV har bemyndigande för huvuddelen.

Ett enigt försvarsutskott konstaterar i sitt yttrande att utskottet ser med ”oro på att regeringen redovisar att FMV inte har upparbetat beställningsbemyndigandet för anslaget 1:3 på grund av att industrikontrakt inte har lagts enligt den ursprungliga planeringen”. Utskottet anser vidare att underutnyttjandet av beställningsbemyndigandet aktualiserar frågan om FMV:s effektivitet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra effektiviteten hos FMV så att ambitionen i försvarsbeslutet kan uppfyllas?