Fråga 2020/21:3035 Företagskonto

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Undertecknad har tidigare ställt en fråga (2016/17:1634) om företagare som har begränsad möjlighet att öppna företagskonto. Svaret på frågan upplevde jag som tillfredsställande, men nu har jag uppmärksammats på andra problem med anknytning till detta. Det gäller bland annat lydelsen i § 11 d lagen om insättningsgaranti, som borde innefatta att banker är skyldiga att erbjuda såväl ett bankkonto som ett betalkonto med grundläggande funktioner.

Problemet tycks nämligen vara att bankerna vid förfrågan om att öppna företagskonto erbjuder ett helt paket av tilläggstjänster, utöver bankkontot. Ett paket som företagaren förväntas acceptera. Bankerna följer därvid lagen i så måtto att de erbjuder ett bankkonto men kan därefter neka företag som inte vill ha de tilläggstjänster som ingår i ”företagspaketet”. Det kan innebära att tillgången till internetbanken, och ett betalkonto med grundläggande funktioner, omöjliggörs, vilket i en digitaliserad värld försvårar, och fördyrar, för den enskilde.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att företagare inte ska kunna nekas tillgång till internetbank och ett betalkonto med grundläggande funktioner?