Fråga 2020/21:3030 Prioritering av självmordsförebyggande arbete

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Antalet självmordsalarm till SOS Alarm har ökat med 48 procent sedan år 2018 (11 887 inkommande larm under perioden januari–november 2020). Under denna period genomförde räddningstjänsten 2 200 utryckningar – en ökning med 37 procent. Genom ett snabbt och kunskapsbaserat arbete och i samarbete med polisen och andra aktörer har räddningstjänsten avstyrt ett stort antal suicidfall.

Detta arbete är inte något som ska begränsas, snarare tvärtom och i synnerhet under den kristid vi befinner oss i, där vi vet att psykisk ohälsa, depressioner, suicid, våld i nära relation och missbruk ökar. Man bör i stället stärka upp detta arbete och tillföra än mer resurser, som i slutändan räddar liv. Suicid ska ses som psykologiska olycksfall. Det konstaterade riksdagen redan 2008 när man antog en nollvision för suicid. Det ligger dessutom i linje med senaste forskningen. 

Ute i kommunerna är det oerhört viktigt att man prioriterar detta arbete i samarbete med MSB och de räddningstjänstförbund som finns. När det gäller denna olyckstyp är det förebyggande arbetet i räddningstjänstens uppdrag både vägledande och viktigt så att kommunerna tar med det som ett åtgärdsområde som ska prioriteras.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Mikael Damberg:

 

Hur ämnar statsrådet verka så att kommunerna i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får möjlighet att prioritera arbetet med suicidprevention och se över om suicid och suicidförsök går att ha med som olycksfallstyper?