Fråga 2020/21:3015 Tillgången till rent dricksvatten

av Lotta Olsson (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Tillgången till rent dricksvatten är en viktig resurs och något vi i Sverige har gott om på många platser. Så ser det inte ut i många andra länder, och även om vatten finns kan det på många sätt förorenas.

Vi har på många platser i Sverige stora dammsystem för att förhindra översvämningar och alltför varierande vattennivåer. Vattennivåerna går att reglera genom dammsystemet, något man har uppskattat i hundratals år. Dammarna i dessa system är dessutom reserver för dricks- och hushållsvatten för en stor del av våra vattentäkter.

Nu rivs många av dessa dammar, och många gånger på inrådan av våra länsstyrelser, för att skapa bäckar med fiskar och musslor som man tror ska återinvandra efter många hundra år av uppdämning. Detta har på många platser visat sig inte vara fallet. Fiskar och vattenlevande djur får inte efter rivningen av dammarna ett flödande vatten hela sommaren utan torkar ut.

Dessutom förutspår man att våra somrar kan bli både längre och varmare i framtiden, vilket inte kommer att innebära en förbättring.

Samtidigt hotar utrivningen av stora vattensystem som funnits i många hundra år det vatten som finns i reserv vid en torr sommar och som behövs som vattenreserv.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkra att brist på dricksvatten inte blir ett framtida problem i Sverige?