Fråga 2020/21:3011 Fortsatt tillgång till säker och passande ammunition för jägare och sportskyttar

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Ett totalförbud mot bly i all ammunition förbereds i nuläget av Echa. Syftet med förbudet är att minska förekomsten av bly i miljön. Sverige har dock redan ett bra förbud. Det har tidigare utretts noggrant, på vetenskaplig grund.

År 2020 var det enligt statistiken 61 136 viltolyckor i Sverige. Många av viltolyckorna innebär att eftersöksjägare måste ge sig ut, oavsett tid på dygnet, och ofta måste skadade djur avlivas. Utöver dessa viltolyckor finns också skyddsjägare som behöver ta hand om djur som ibland förirrat sig in på tätbebyggda gator och torg. Då kallas skyddsjägare in om inte polisen själva agerar, och arbetet kan resultera i snabb avlivning för att säkerställa tryggheten för allmänheten. I alla dessa fall är det av största vikt att man får använda träffsäker ammunition som också tillgodoser Sveriges krav på kulans vikt och på hastigheten som utgör anslagsenergin mot djuret. Det vill säga att djuret ska avlivas på ett så snabbt och smärtfritt sätt som möjligt.

Om ett totalförbud skulle träda i kraft kommer det att få förödande konsekvenser, inte bara för Sveriges jägare och skyttar utan säkerligen också för flera yrkesgrupper som använder blyammunition. I exempelvis polisens, tullens och militärens tjänstevapen används blyammunition. Och vi ska inte heller glömma våra viktiga eftersöksjägare, som behöver avliva djur med omedelbar verkan. När man ska jaga ska det göras utan onödigt lidande för villebrådet. Det är god jaktetik. Då behövs ammunition som resulterar i ögonblicklig död.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund:

 

Hur ämnar ministern verka för att landets jägare, sportskyttar och yrkesgrupper ska ha tillgång till säker och passande ammunition?