Fråga 2020/21:3009 Laxfisket i Haparanda skärgård

av Linda Modig (C)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Fisket inom Torneälvens fiskeområde regleras enligt prop. 2009/10:212 av fiskestadgan som utgör en integrerad del av gränsälvsöverenskommelsen och således samma traktaträttsliga status som denna. Fiskeområdet utgör huvudsakligen av enskilt vatten i vilket fisket tillhör fastighetsägaren.

I den inledande bestämmelsen anges att syftet med regleringen är att med hänsyn till ett skäligt nyttjande av gränsälvarna på ett sätt som främjar hela gränsregionens intressen åstadkomma en rimlig och rättvis balans ur beståndssynpunkt och nyttjandesynpunkt mellan de sammantagna fiskeintressena i fiskeområdet.

Utgångspunkten är att, med hänsyn tagen till fiskbestånden, det fiske som redan i dag bedrivs i området ska kunna fortgå och ges goda och stabila förutsättningar samtidigt som nya fiskerelaterade verksamheter ska kunna etableras och utvecklas till nytta för hela Tornedalen.

Enligt fiskestadgans syftesbestämmelse ska en rimlig och rättvis balans ur beståndssynpunkt och nyttjandesynpunkt åstadkommas mellan de olika fiskeintressena i fiskeområdet. Bestämmelserna om fiske och beslut som har meddelats med stöd av dem får inte tillämpas i strid med syftet.

Den förändrade regleringen av fisket i stadgans havsområde bedömdes i propositionen underlätta för det traditionella skärgårdsfisket. De nya bestämmelserna för det kvarvarande gemensamförvaltade området innebar, enligt propositionen, en viss lättnad för fisket. Starttiden för laxfisket i havsområdet har tidigarelagts, vilket bedömdes ha en positiv inverkan på yrkes- och binäringsfisket.

Havs- och vattenmyndigheten uppger med stöd av data från Sveriges lantbruksuniversitet att det är en god uppgång av lax i Torne älv. De två senaste åren har Havs- och vattenmyndigheten stoppat laxfisket i ICES delområde 31 i Östersjön innan kvoten varit uppfiskad. Förbuden innebär intrång i yrkesfiskarna i Haparanda skärgårds äganderätt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Anser statsrådet, med beaktande av att huvuddelen av fiskeområdet utgörs av enskilt vatten, att Havs- och vattenmyndighetens tillämpning och beslut överensstämmer med fiskestadgans och gränsälvsöverenskommelsens syfte att åstadkomma en rimlig och rättvis balans, eller vidtar statsrådet några åtgärder?