Fråga 2020/21:3002 EU-medborgare i Storbritannien

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Som ett resultat av brexit har en överenskommelse ingåtts mellan Storbritannien och EU om medborgares rättigheter. Till följd av detta har den brittiska regeringen infört en ny uppehållsstatus – så kallad settled status – för EU-medborgare som bosatte sig i Storbritannien före den 1 januari 2021. Det är av största betydelse att man ansöker om det nya uppehållstillståndet.

Sista datum för så kallad settled/pre-settled status är den 30 juni 2021. Konsekvenserna av att inte söka är allvarliga och omfattande: Om man inte ansöker kan det innebära att man inte får stanna kvar i landet efter den 30 juni 2021. Settled status är en förutsättning för att vistas, arbeta, studera, använda NHS, ta ut statlig pension, hyra bostad och mycket annat i UK. Fortfarande finns svenskar som inte är riktigt medvetna om detta eller brottas med ansökan.

Svenska kyrkan i London gör en stor social insats genom att också hjälpa enskilda med deras processer. Den 30 juni 2021 är ett mycket skarpt datum, och det kan finnas anledning att ytterligare bistå svenskar i Storbritannien med att se till att de säkrar sin settled status.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att verka för att utrikesförvaltningen på något sätt genom närvaro i Storbritannien ytterligare uppmärksammar och vid behov ger konkret stöd och hjälp så att svenska medborgare med rätt att söka settled/pre-settled status gör detta före den 30 juni 2021?