Fråga 2020/21:2992 Turkiets invasion och kemiska attacker i norra Irak

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 24 april 2021 inledde Turkiet ytterligare en militärinvasion i norra Irak, ett område som kontrolleras av kurder. Invasionen, som av allt att döma fortfarande pågår, uppges inkludera kemiska attacker. Turkiet har i 38 år utfört militära gränsöverskridande invasioner mot den kurdiska regionen i norra Irak som lett till stort lidande hos den civila befolkningen. Fortsatta militära invasioner är inte lösningen, i stället krävs dialog och politiska förhandlingar för att skapa säkerhet och stabilitet.

Rapporter om att Turkiet utfört kemiska attacker måste tas på allvar. Användning av kemiska vapen är ett krigsbrott. FN:s konvention om förbud mot kemiska vapen, som trädde i kraft 1997, utvecklade Genèveprotokollets förbud mot användning av kemiska vapen i krig till att också innehålla lagring, utveckling och tillverkning. Kemiska vapen bryter mot folkrätten och räknas likt biologiska vapen, radiologiska vapen och kärnvapen som massförstörelsevapen.

Internationella medier har rapporterat om hur både den militära invasionen och kemiska attacker tvingat civila kurder att fly från sina byar. Många av dem kommer aldrig att kunna återvända efter att ha fått sina hem förstörda. Det finns även risk för att civila skadats och dödats. Attackerna strider mot internationell rätt och påminner om Turkiets militärinvasion i norra Syrien, vilken lett till en ockupation.

Turkiet hade dessutom inte tillstånd av Irak att militärt gå in i landet. Iraks utrikesminister Fuad Hussein har uttalat att turkiska beväpnade styrkor illegalt inträtt landet, vilket är ett intrång mot Iraks suveränitet. Turkiet har sedan tidigare över 25 militärbaser där drygt 3 000 turkiska soldater är stationerade i territoriet, som administreras av Kurdistans regionala regering.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att fördöma Turkiets militära invasion och användning av kemiska vapen i norra Irak och vidta ytterligare åtgärder gentemot Turkiet bilateralt och inom EU?