Fråga 2020/21:2991 Statsstöd till rikstäckande handikapporganisationer

av Maj Karlsson (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

För att kunna beviljas stöd från Socialstyrelsen förutsätts bland annat att en förening har minst 500 medlemmar och bedriver lokalt förankrad föreningsverksamhet i minst tio län och att lokalt förankrat föreningsarbete förutsätter minst 10 medlemmar i den lokala föreningen.

Vissa handikapporganisationer som organiseras av personer med intellektuella funktionsnedsättningar är av principiella skäl självorganiserade, vilket innebär att förtroendevalda på alla nivåer inom organisationen har egna, ofta mycket omfattande, intellektuella funktionsnedsättningar.

En direkt följd av att målgruppen valt att vara självorganiserade, i stället för att vara beroende av till exempel föräldrar och personal, är att lokalföreningarna behöver mycket stöd från förbundskontoret för att alls kunna fungera. I vissa föreningar har exempelvis samtliga styrelseledamöter förvaltare och är därmed juridiskt förhindrade att sköta föreningens ekonomi. I några föreningar har samtliga ledamöter så omfattande läs- och skrivsvårigheter att de inte själva kan skriva protokoll. En del medlemmar saknar även förutsättningar att använda sig av digitala mötesrum och kan inte på samma sätt som andra resa längre sträckor. 

Till följd av medlemmarnas särskilda förutsättningar har vissa organisationer alltid haft svårt att organisera målgruppen utanför storstadsregionerna. Kombinationen av avfolkning och funktionsnedsättningsrelaterade organiseringshinder har i praktiken omöjliggjort självorganisering för målgruppen, men som en direkt följd av pandemin då stödfunktioner via till exempel förbundskontor varit förhindrade att åka ut till föreningarna och ge dem det nödvändiga stödet, har ett flertal föreningar fått upphöra med sin verksamhet, även om medlemmar kvarstår i riksföreningen.

Det har förekommit förslag om att modernisera villkoren för statsstöd så att det i stället ska krävas minst 1 000 medlemmar som bedriver lokalt förankrat föreningsarbete i minst fem län. Flera organisationer skulle gärna i första hand se en övergång till de föreslagna villkoren så snabbt som möjligt och i andra hand få lättnader vid ansökan till Socialstyrelsen om statsstöd inför 2022 av hänsyn till pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att underlätta och förbättra möjligheterna för dessa organisationer?