Fråga 2020/21:2990 Bistånd till Palestina

av Magdalena Schröder (M)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Söndagen den 23 maj debatterades Sveriges bistånd till Palestina i Agenda. Under debatten var ett av Märta Stenevis budskap var att biståndet inte ges direkt till Palestina utan till oberoende organisationer som verkar för bland annat demokrati och mänskliga rättigheter i Palestina. Under debatten anförde bland annat Märta Stenevi att ”biståndet går inte till den palestinska ledningen, biståndet går till de organisationer som är där just för att ifrågasätta varför demokratiska val inte genomförs och som går till att skapa en demokratisk och stabil samhällsutveckling med demokratiska förtecken i Palestina.”

Märta Stenevis antydan att inget stöd ges till den palestinska myndigheten är felaktigt. Sverige ger stöd till den palestinska myndigheten, bland annat stöd till den palestinska myndighetens miljömyndighet i arbetet att genomföra en miljöhandlingsplan. Stödet är enligt openaid.se på 22,5 miljoner kronor för perioden 2018–2021.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Kan statsrådet redogöra för varför regeringsföreträdare påstår att Sverige inte ger något stöd till den palestinska myndigheten och utveckla vad som avses?