Fråga 2020/21:2960 Tillgänglighet av Naloxon

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Riksdagen har ställt sig bakom undertecknads motion 2020/21:630 om att öka tillgängligheten av Naloxon. Nu måste det bli verklighet också.

År 2019 godkändes Naloxon av Socialstyrelsen för användning i Sverige. Naloxon är en medicin som kan rädda liv vid överdosering av vissa droger. Naloxon är ingen ny medicin, men det dröjde länge innan det godkändes i Sverige.

Sedan 2014 har Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderat att länder gör Naloxon tillgängligt för personer i missbrukares närhet och inte bara för sjukvårdspersonal. I flera europeiska länder och i delar av USA delar man redan ut Naloxon till missbrukare och deras anhöriga. I Danmark, Norge och Kanada går det till och med att köpa receptfritt på apoteket.

Naloxonet används främst som en nässpray efter att någon tagit en överdos av opioider, som heroin, Fentanyl eller det smärtstillande läkemedlet Tramadol. Det motverkar överdosen och sätter igång andningsreflexen. Bieffekterna är marginella. Och Naloxon är inte en drog som kan missbrukas. Medicinen saknar i princip kontraindikationer och har mycket få biverkningar, särskilt i jämförelse med medicinens livräddande effekter.

Senast i förra veckan (den 19 maj) beskrev polisen Viktor Adolphson, @YB_Sodermalm på Twitter, hur en fotpatrull räddade livet på en livlös man med hjälp av Naloxon. Men inte för att de hade det med sig – för det är i dag olagligt. I stället var det så tursamt att det fanns personer i närheten som hade Naloxon på sig. Ett liv räddades för att Naloxon delas ut inom missbruksvården, men ett liv hade lika väl kunnat vara förverkat för att poliser och andra som ofta är i kontakt med personer med opioidmissbruk inte får ha denna livsviktiga medicin med sig. (Källa: twitter.com/YB_Sodermalm/status/1394895913009786881)

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Hur tänker ministern agera för att Naloxon ska bli tillgängligt för poliser och andra som kan hjälpa till att rädda liv vid opioidöverdoser?