Fråga 2020/21:2939 Mäns våld mot kvinnor

av Emma Ahlström Köster (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhälls- och jämställdhetsproblem, med livsöden och berättelser som både berör och upprör. Men de senaste månadernas stora antal händelser där kvinnor farit illa och i de allra värsta fallen bragts om livet visar att vi tyvärr inte har kunnat stävja problematiken.

Ansvarigt statsråd Märta Stenevi och regeringen har nyligen presenterat ett antal lagskärpningar. Det är ett steg i rätt riktning, även om det kommer både sent och är långt ifrån fullständigt, framför allt sett till att regeringen har haft makten sedan 2014.

Nyligen besökte jag ett kvinnojourhem för att samtala med kvinnor som lever i förtryck eller under hot och som satte fingret på stora brister gällande åtgärder och insatser mot hederskulturen, hjälp till självhjälp samt misstänkta och/eller dömda våldsutövares milda straff och i många fall orimliga rättigheter. 

Stadsrådet Stenevi har sagt sig vilja fokusera på förebyggande insatser framför efterfrågade straffskärpningar. Detta på grund av att hon vill undvika straffskärpningar som hon menar inte hindrar brottet att begås.

Kvinnor som lever under hot undrar om det är det enda perspektiv som är relevant vid lagstiftning. Det finns nämligen också ett stort värde i den signal som en straffskärpning sänder ut i samhället och brottsoffrets rätt till upprättelse. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Märsta Stenevi:

 

Kommer statsrådet och regeringen att presentera ett heltäckande paket som tar avstamp i offrens påpekande och vädjan om rättvisa, med lagändringar och straffskärpningar som både förebygger våld i nära relationer och tydligt markerar mot förövaren, och när kommer detta i så fall att ske?