Fråga 2020/21:2931 Medicinska utlåtanden vid långtidscovid

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Lördagen den 15 maj visar TV4 ett inslag på Nyhetsmorgon om personer med långtidscovid där läkaren Cecilia, som själv drabbats, berättar om symtom, remiss och vikten av medicinsk utredning och diagnos för POTS (posturalt ortostatiskt takykardisyndrom).

I hennes fall får tittarna veta att det inte varit problem med att få sin husläkare med på vad det handlade om. Hon fick reda på att Karolinskas mottagning i Solna började ta emot patienter som vårdats hemma med långtidscovid, och när hon bad om en remiss var det inte svårt för henne att få en sådan.

Cecilia berättar att hon inte nog kan beskriva hur viktigt det är att få bli ordentligt utredd medicinskt och vikten av att testas för POTS.

Överläkare Judith Bruchfeld, som är infektionsspecialist på Karolinska universitetssjukhuset, medverkar också i inslaget. Judith, som varit med och dragit igång mottagningen för långtidssjuka covidpatienter på Karolinska, berättar om kriterier som satts upp för att bli aktuell för den vården. Bland annat beskrivs att det kräver nedsatt arbetsförmågan med 50 procent eller mer.

Ekot har gjort en rundringning som säger att minst 16 000 är drabbade av långtidscovid. Judith Bruchfeld berättar i inslaget att den siffran nog är en minimisiffra då diagnoskodningen kom igång först under hösten och inte är använd fullt ut.

10 procent av de som insjuknar i covid-19 får symtom som varar i tre månader eller längre och tillhör därmed gruppen långtidscovid, som nu omfattar 100 000 personer. De drabbas hårt, och deras arbetsförmåga påverkas markant. Cecilia, som var med i inslaget i TV4, kan inte gå längre sträckor utan behöver en rullstol.

Många har nu varit sjuka i över 365 dagar eller närmar sig ett år. Medicinsk prognos är krav.

Alla bor inte i Stockholm, och även om det nu finns kliniker som öppnar – till exempel två stycken i Region Skåne, Lund och Malmö – så är det en resa kvar att göra.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Tänker ministern verka för att lämna förslag för att personer som drabbats av långtidscovid får de medicinska utlåtanden som det ställs krav på?