Fråga 2020/21:2929 Konsumenttrygghet för covid-19-vaccinerade vid resor

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Problemen med inställda resor under pandemin har varit stora. Reseföretagen har inte kunnat leva upp till lagen, och konsumenter har fått vänta länge på det de har rätt till. Konsumentverket uppger att klagomål gällande resor har utgjort den största delen av myndighetens ärenden under 2020.

Vaccinationerna har kommit igång, världen börjar långsamt öppna upp igen och efterfrågan på resor ökar. Det finns dock redan nu hinder, även för vaccinerade personer. Det digitala vaccinationspass som skulle lanseras den 1 juni har skjutits på framtiden. Informationen från resebolagen är knapphändig och ändras med kort varsel. De personer som är fullt vaccinerade uppmanas att ändå betala för ett så kallat PCR-test, ett test som visar om det finns virus i luftvägarna, för att ha möjlighet att resa.

Detta skapar osäkerhet hos resekonsumenter. Följden kan även bli ett ökat antal ärenden hos konsumentvägledare och Allmänna reklamationsnämnden. Många konsumenter saknar dessutom tillgång till digitala verktyg och tjänster. Alla behöver ha samma rättigheter. Av de anledningarna behöver förtydliganden snarast komma på plats för att säkerställa konsumenttryggheten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur ska statsrådet säkerställa konsumenttryggheten kring resor så att de svenska konsumenter som är vaccinerade ska kunna resa obehindrat och att Sverige ska kunna välkomna vaccinerade utländska besökare?