Fråga 2020/21:2923 Långtidsarbetslösheten och barnfattigdomen i Sverige

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Enligt en EU-rapport ökar barnfattigdomen i Sverige medan den sjunker i andra länder. Nästan vart tionde svenskt barnhushåll har låg inkomststandard, enligt Försäkringskassan. Detta är en dålig utveckling och tyder på brist på åtgärder för att få fler i jobb. En av de tyngsta orsakerna är den höga arbetslösheten och framför allt den långtidsarbetslöshet som råder i Sverige, och som kan innebära att även de arbetslösas barn går mot ett vuxenliv i fattigdom, då social ärftlighet är ett hot.

Under 2021 riskerar långtidsarbetslösheten öka till över 200 000 personer, de flesta är av utländsk härkomst och saknar i många fall både utbildning och arbetslivserfarenhet. Pandemin har gjort att många jobb med låga krav på utbildning har försvunnit. Därför krävs särskilda satsningar och krafttag för att få fler i jobb men också för att det blir mer lönsamt att arbeta än leva på ersättningar.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att motverka och minska långtidsarbetslösheten så att inte barnfattigdomen fortsätter att öka?