Fråga 2020/21:2918 Folkhälsomyndighetens scenarier

av Ulrika Heindorff (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I Ekots lördagsintervju den 8 maj 2021 intervjuades socialminister Lena Hallengren. Intervjun väckte ett antal frågor. En av frågorna som diskuterades var de scenarier för fortsatt smittspridning som Folkhälsomyndigheten presenterade i slutet av augusti förra året och att dessa inte skiljer sig mycket från hur smittan sedan utvecklade sig i verkligheten. Socialministerns kommentar löd att Folkhälsomyndighetens scenario inte ”diffar särskilt mycket” från hur det blev i verkligheten. Detta är något som verkligen kan ifrågasättas.

Som exempel kan nämnas att antalet intensivvårdade under perioden 20 juli 2020 till 1 september 2021 skulle bli 2 608, enligt Folkhälsomyndighetens mest pessimistiska scenario. Dock är utfallet är hittills mer än dubbelt så högt – 5 944 – trots att flera månader återstår till den 1 september.

Antalet dödsfall skulle bli 4 438 under samma period. Utfallet är hittills 8 453 dödsfall.

Dessa siffror pekar på att det var en stor differens mellan scenarier som Folkhälsomyndigheten gjort och hur utfallet blev.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

På vilka omständigheter och fakta har ministern baserat sitt ställningstagande att scenario och utfall, gällande exempelvis antalet dödsfall, inte skiljer sig så mycket åt?