Fråga 2020/21:2917 Kompetensen i LSS-boenden

av Ulrika Heindorff (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I slutet av mars 2021 publicerades Socialstyrelsens rapport Kompetens i LSS-boenden. Socialstyrelsen konstaterar att det finns brister hos personalen när det gäller kunskap om regelverket, inklusive LSS. Mer än en tredjedel av LSS-verksamheterna i Socialstyrelsens enkät svarar att ingen eller ungefär hälften av personalen har denna kunskap. Kompetensen brister även när det gäller elementär kunskap om kommunikation och alternativa kommunikationssätt, innebörden av olika funktionsnedsättningar och dess konsekvenser samt bemötande.

En granskning av IVO visar att brister i personalens kompetens är en vanlig orsak till att otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder används. Detta kan röra sig om fasthållning, nedläggning och inlåsning. Socialstyrelsens kartläggning visar att det finns ett stort behov av att höja kompetensen hos personal på LSS-boenden. Kartläggningen visar att endast 38 procent av de tillsvidareanställda på LSS-boenden för barn och unga har grundutbildning inom vård och omsorg från gymnasiet eller Komvux. På boenden för vuxna är andelen 64 procent. Ännu färre, cirka 8 procent, av de tillsvidareanställda på boenden för barn eller ungdomar har gått barn- och fritidsprogrammet. Detta trots att Socialstyrelsen rekommenderar att LSS-personal har kompetens motsvarande någon av dessa utbildningar. Samtidigt kan arbetet på LSS-boenden kräva kompetens utöver grundutbildning.

I dessa siffror kan man inte läsa ut om de som har rätt grundutbildning har kompetens inom just funktionsnedsättning. Siffrorna som presenteras ovan kan således vara ännu lägre vad gäller att ha rätt kompetens. Att kompetensen är så låg inom LSS-boenden kan inte vara acceptabelt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att höja kompetensen inom LSS-boenden?