Fråga 2020/21:2915 Bristande integration som ökar fattigdom och kostnader

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Statistik från EU visar att de senaste årens invandring till Sverige har lett till att nya grupper är på väg mot vad som räknas som fattigdom. De senaste åren är det allt fler som räknas som fattiga, och nu är ökningen bland män snabbare än tidigare. Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar kommer exempelvis statens kostnader för äldres grundskydd utanför pensionssystemet – där invandrare är en stor grupp – att fördubblas fram till 2060 till 86 miljarder. Även kommunernas växande kostnader för ekonomiskt bistånd märks tydligt då det pressar ekonomin i många kommuner och inte lär minska under lång tid framöver.

Inte bara den stora invandringen utan också följden av misslyckad integration är det som huvudsakligen spär på gruppen som riskerar fattigdom med alla de samhälls- och individproblem som följer med detta. Detta är något som ofta ses i redan utsatta områden där arbetslösheten är hög. Vi riskerar ett tudelat samhälle med stora påfrestningar på välfärd och trygghetssystem.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att förhindra denna negativa utveckling och förbättra nyanländas etablering?