Fråga 2020/21:2912 Finansinspektionen

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Enligt en granskning har Finansinspektionen (FI) vid flertal tillfällen under senaste åren brutit mot reglerna i marknadsmissbruksförordningen (MAR). Det har handlat om att FI har brustit i att publicera sanktionsbeslut och domar efter överklaganden.

I artikel 34 i MAR stipuleras bland annat att ”behöriga myndigheter [ska] på sina webbplatser offentliggöra beslut om administrativa sanktioner eller andra administrativa åtgärder avseende överträdelser av denna förordning omedelbart efter det att den person som är föremål för det beslutet har underrättats om det beslutet.”

Syftet med det krav om publicering som stipuleras i Mar är att besluten från FI kan ha lika stor marknadspåverkan som själva överträdelsen sanktionen gäller. Och naturligtvis att besluten ska ha en avskräckande effekt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Anser statsrådet att det är rimligt att kräva att FI själva ska klara av att följa de MAR-regler som man fattar sanktionsbeslut om, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att publicering sker?