Fråga 2020/21:2909 Elevers grundlagsskyddade yttrandefrihet

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sverigedemokraterna fick i skolvalet 2018 ett starkt stöd bland Sveriges elever. På Gotland blev Sverigedemokraterna till och med största parti i vissa skolor.

Tidningen Samtiden rapporterar den 18 maj 2021 att rektorn på grundskolan Högbyskolan blev upprörd över detta faktum och valde efter att ett antal elever i skolan burit Sverigedemokraternas partisymbol i form av ett pins på sina kläder att skicka en varnande anmärkning via mejl till de berörda elevernas föräldrar. Alla har rätt till sina åsikter, men det är viktigt att eleverna känner till vad de faktiskt bär för symboler och utstrålar med dem”, skrev rektorn i sitt mejl och fick även stöd för sitt agerande av grundskolechefen.

Efter att bred kritik framförts mot rektorns agerande valde Justitieombudsmannen (JO) att på eget initiativ granska rektorns agerande.

JO har nu fällt sitt avgörande och riktar stark kritik mot rektorns agerande. JO fastslår att det inte handlade om ett ordningsstörande beteende utan det är partiets symbol och åsikter som är det problematiska”. Därmed har elevernas grundlagsskyddade yttrandefrihet kränkts.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Hur avser ministern att agera för att säkerställa att ingrepp i den grundlagsskyddade yttrandefriheten motverkas och att alla partier ska behandlas likvärdigt av det svenska skolväsendet?​