Fråga 2020/21:2907 Undvikande av orden ”man” och ”kvinna” inom vården

av Michael Rubbestad (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vårdguiden 1177, som ägs av företaget Inera AB, som i sin tur ägs av bland annat Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har på sin hemsida gått ut med en uppmaning att undvika ord som ”man” och ”kvinna” trots att man talar om väldigt könsspecifika situationer som exempelvis graviditet och förlossning eller prostatacancer.

Formuleringarna bygger på idén inom genusideologin att det inte bara är kvinnor som kan föda barn eller män som kan ha prostatabesvär, och syftet är att transpersoner inte ska uppleva sig diskriminerade.

Även Försäkringskassan uttrycker sig på sin hemsida på liknande sätt och menar att graviditetsbidrag kan betalas ut ”till en gravid person om hen har ett fysiskt ansträngande arbete eller om det finns risker i arbetsmiljön som gör att hen inte kan arbeta när hen är gravid”.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att det är rimligt att undvika ord som ”man” och ”kvinna” i tydligt könsspecifika ärenden, och om inte, avser ministern att vidta några åtgärder när det gäller användningen av begreppen i de myndigheter som hon ansvarar för?​