Fråga 2020/21:29 De utlovade stöden till kollektivtrafiken

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Coronapandemin har halverat kollektivtrafikresandet i Sverige, en dramatisk nedgång. Resandet med kollektiva färdmedel har minskat från 31 procent av det motoriserade resandet 2019 till 15,7 procent i maj enligt Kollektivtrafikbarometern. Det kraftigt minskade kollektivtrafikresandet har lett till att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och länstrafikbolagen går med 1 miljard kronor i förlust, varje månad. För 2020 kan förlusten uppgå till över 9 miljarder kronor. Detta riskerar i sin tur att leda till en nedåtgående spiral av omfattande sparbeting från regioner och kommuner och ytterligare minskat kollektivtrafikresande.

Kollektivtrafiken är också en stor arbetsgivare, med över 36 000 arbetstillfällen över hela Sverige. Men vi har redan sett stora varsel på grund av neddragen trafik i coronakrisens spår. Investeringar för framtiden och nödvändig utveckling av de kollektiva färdmedlen riskerar att gå om intet. Vi ser också att flera länstrafikbolag minskar utbudet av linjer, främst på landsbygden.

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik lyfter frågan om det utlovade stödet på 3 miljarder från regeringen, pengar som ännu inte levererats till operatörerna inom kollektivtrafiken. Stöden utlovades redan i våras, och nu är vi inne i september månad och inga pengar har kommit operatörerna till del.

Med en miljard i förlust varje månad förstår man det orimliga i den här situationen. Ska vi ha en fungerande kollektivtrafik efter coronapandemin måste stödpengarna betalas ut omgående!

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser ministern och regeringen att betala de utlovade ekonomiska stöden till operatörerna inom kollektivtrafiken?