Fråga 2020/21:2899 Rätt till undervisning i och på punktskrift

av Michael Rubbestad (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

En elev med blindhet och med punktskrift som läsmedium får i dag sin undervisning i skola i hemkommunen.  Totalt går det cirka 100 elever i den svenska grundskolan som är användare av punktskrift.

I Sverige finns ingen lagstiftning som specifikt behandlar synskadade barns rätt till undervisning i och på punktskrift. Däremot framgår av 3 kap. 2 § skollagen (2010:800) att alla barn har rätt till den ledning och stimulans som de behöver för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. En elev med en funktionsnedsättning, som exempelvis en synskada, ska därmed ges stöd som så långt som möjligt kompenserar för funktionsnedsättningens konsekvenser.  Det är skolhuvudmannen som ansvarar för att all utbildning genomförs i enlighet med skollagens bestämmelser, och tillsammans med rektor har denne ansvar att fördela resurser efter elevernas olika behov i enlighet med skolans kompensatoriska uppdrag.

I Norge instiftade däremot en sådan lag år 2000. Bakgrunden var att de rekommendationer och råd för synskadade elever som fanns inte alltid följdes i kommunerna.

Förutom skollagen och de allmänna råd som Specialpedagogiska skolmyndigheten har utformat med utgångspunkt i denna kan synskadade barn åberopa diskrimineringslagen. Detta eftersom bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning utgör grund för diskriminering. En elev med blindhet ska så långt som möjligt vara i jämförbar situation med elever utan denna funktionsnedsättning i skolans hela verksamhet. En enskild individ som upplever diskriminering i form av otillgänglighet kan därmed få sitt ärende prövat av Diskrimineringsombudsmannen. Att en elev och dess vårdnadshavare ens ska behöva överväga en anmälan för att erhålla rätt stöd är dock fullständigt orimligt.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Överväger regeringen införandet av rätten till undervisning i och på punktskrift för barn och elever med blindhet i skollagen i stället för de nuvarande allmänna råden som riskerar att de inte alltid följs, och om inte, varför?​