Fråga 2020/21:2896 Ungdomars förutsättningar att ta körkort

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Pandemin har drabbat tusentals ungdomar som försöker att ta körkort. Dagens regler där klarade teoriprov har en begränsad giltighetstid i kombination med Trafikverkets brist på körprovstider försvårar möjligheterna att klara ett körkort inom angiven tid. I vanliga fall kan kopplingen mellan teori och praktik vara logisk förutsatt att det finns tillräckligt med provtider. Dagens situation medför dock att ungdomar tvingas boka uppkörning flera timmar ifrån hemorten. Många riskerar också efter ett underkänt körprov att inte få en ny körprovstid innan kunskapsprovets giltighetstid löpt ut. Detta gör att det har blivit svårare att ta körkort, framför allt i våra storstadsområden men även i andra delar av landet.

När det är svårt att komma åt omtentamen eller nya uppkörningstider så leder det även till att körkortet blir betydligt dyrare för de som försöker att ta körkortet. Körkortet får inte bli en klassfråga där ungdomar utan föräldrar som kan ta ledigt från arbete och köra till en annan stad för körprov missgynnas. Eller där ungdomar inte har råd att göra om hela processen när giltighetstiden löpt ut – på grund av att Trafikverket bristande tillgång på provtider.

Coronakrisen har slagit hårt mot ungdomar, och arbetslösheten i denna grupp är alldeles för hög. Körkort kan i vissa fall vara avgörande för att få ett visst jobb, och därför är det av stor vikt att dessa regler anpassas bättre till rådande omständigheter. Annars försvåras med möjligheterna att ta körkort också ungdomars inträde på arbetsmarknaden.

Vi behöver hitta ett sätt för att skapa fler pandemisäkra tider för teoriprov samt uppkörning, vilket underlättar för de som just nu försöker att ta sitt körkort. Det finns anledning att se över nuvarande regler kring teoriprovets giltighetstid och undersöka förutsättningarna att skapa fler tider för körprov.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att mildra de effekter som pandemin medför för ungdomars förutsättningar att erhålla körkort?