Fråga 2020/21:2882 Insynsråd

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Insynsråden vid de statliga myndigheterna har en viktig uppgift. Ett insynsråds uppgift är att utöva insyn och att ge myndighetschefen råd. Det tillgodoser behovet av demokratisk insyn och medborgerligt inflytande.

I SCB-instruktionen, förordningen (2016:822) med instruktion för Statistiska centralbyrån, reglerar man bland annat myndighetens insynsråd. I nämnda förordning 7 § regleras att ”vid myndigheten finns ett insynsråd som består av högst tio ledamöter”. Efter att förordnandet för insynsrådets ledamöter i Statistiska centralbyrån gick ut den 31 augusti 2016 har inga nya ledamöter utsetts av regeringen.

I en interpellationsdebatt mellan statsrådet Micko och mig själv den 20 december 2019 gällande förordnande av ett insynsråd i Statistiska centralbyrån sa statsrådet att hon inte hade någon annan avsikt än att tillse att det förordnas ledamöter till ett insynsråd till myndigheten snarast möjligt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

När bedömer statsrådet att ett beslut från regeringen om förordnande av ett nytt insynsråd till Statistiska centralbyrån kan ske?