Fråga 2020/21:2881 Identifiering av gode män och förvaltare

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Digitaliseringens tidevarv gör sig känt. Ny teknik och nya värderingar förändrar hur vi arbetar och kommunicerar. För den som är god man eller förvaltare kan digitaliseringen vara en möjlighet, men i ett ”mittemellanläge” är den ibland ett hinder. Ett hinder för att det ska vara rättssäkert för huvudmannen men ett dilemma för den som ska utföra uppgiften.

För att kunna kommunicera med företag och myndigheter behöver den som är god man visa upp och skicka in ett intyg från överförmyndare. Nu visar det sig att det finns aktörer som begär och kräver att gode mannen och förvaltaren ska fylla i deras egna formulär. Det blir och är ohållbart med ett regelverk från överförmyndare med egna framtagna underskrifter och myndighetsstämplade intyg och extra krav på egna formulär från enskilda aktörer ovanpå detta.

Det som skulle behöva komma på plats är ett verktyg som gör att den som är god man eller förvaltare kan identifiera sig digitalt och att aktörerna hämtar uppgifter från en typ av myndighetsregister. På så sätt kommer inte ett antal självständiga blanketter i omlopp från aktörer, och överförmyndarnas verksamhet tillsammans med gode män och förvaltare digitaliseras och blir rättssäker för huvudmännen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta initiativ för att regeringen ska lämna förslag på en rättssäker digital lösning för identifiering av gode män och förvaltare i kontakt med aktörer i uppdraget för huvudmännen?