Fråga 2020/21:2873 Beroendeställningar inom Sveriges Radio

av Staffan Eklöf (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

De senaste dagarna har den journalistiska bloggen Dokus avslöjande om reportage i Sveriges Radios Ekot diskuterats, där reportern har haft en relation med en person som hon gjorde reportage om. Enligt Dokus uppgifter är personen i reportagen folkbokförd på reporterns mammas adress, och reportern och personen har bott tillsammans.

Enligt vad som framkommer i bland annat P1-morgon och Studio Ett i SR erkänner dels Ekots chef att reportern har haft en relation, dels framkommer det att Ekot har en policy som inte tillåter en reporter att ha en relation med någon som reportern gör ett reportage om. Det handlar alltså om ett brott mot programbolagets policy. Policybrottet skulle ha varit okänt för allmänheten än i dag om det inte hade varit för Dokus granskning.

Chefen för SR:s Ekot kände till relationen redan i september men valde att inte gå ut med medarbetarens policybrott med hänvisning till medarbetarens integritet. Han såg det endast som ett personalärende. Det betyder att varje sådant ärende inte skulle komma till allmänhetens kännedom utan extern granskning, och därmed finns ingen möjlighet att bedöma hur ofta sådant inträffar på Ekot och övriga SR. Vi har alltså ingen aning om mörkertalet. Vi vet inte heller hur många reportage som i dag ligger på SR:s hemsida där oberoendet kan ha påverkats av att reportern har haft en relation med någon som ingår i reportaget eller där andra policybrott har skett. Ekots chef ansåg nämligen inte att det var befogat att upplysa lyssnarna till reportagen om att ett policybrott hade begåtts och att han hade godkänt reportagen efter att han hade bedömt att de inte hade påverkats av reporterns relation. Eftersom ett sådant förhållningssätt inte på något sätt syns för allmänheten är det omöjligt att veta hur utbrett det är på Ekot och på SR i sin helhet.

Om dessutom granskningen av om reportagen har påverkats endast har gjorts av chefen kan även själva granskningen ifrågasättas, eftersom chefen kan ha ett eget intresse av att komma fram till slutsatsen att reportagen inte har påverkats.

Därför vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind följande.

 

Tänker ministern vidta någon åtgärd för att utröna hur stort problemet är med relationer och andra beroendeställningar som reportrar på SR har till personer som ingår i SR:s reportage, och tänker ministern ta initiativ till ökad transparens och en effektivare extern granskning av SR:s och andra public service-bolags oberoende utan att inkräkta på källskyddet?