Fråga 2020/21:2853 Att värna demokratin

av Michael Rubbestad (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

”Hamed ska inte rösta på Sverigedemokraterna. De gillar inte människor som kommer till Sverige från andra länder.”

Dessa rader finns att läsa i boken Valet är ditt av Christina Wahldén (2014). Boken riktar sig primärt till nyanlända och ämnar informera om Sveriges allmänna val.

Boken har enligt uppgift använts inom sfi (svenska för invandrare) och inom samhällskunskapen på mellanstadiet, och har den senaste tiden väckt debatt på sociala medier efter att en elev i Forshaga kommun reagerat och publicerat ett foto av bokens ovan nämna citat på internet. Boken är mycket tydligt partisk och utmålar Sverigedemokraterna som ”onda” och avråder indirekt nyanlända människor och grundskoleelever från att lägga sin röst på Sverigedemokraterna i Sveriges allmänna val.

Minst två av Sveriges myndigheter, vars syfte bland annat är att främja demokratin, rekommenderar denna bok. Det gäller dels Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), som verkar för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation utifrån sina egna unika förutsättningar, dels Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), som verkar för att tillgängliggöra litteratur och samhällsinformation till personer med funktionsnedsättning.

I Sverige råder åsiktsfrihet, och det står var och en fritt att tycka som han eller hon vill om ett eller flera enskilda partier, som exempelvis Sverigedemokraterna. Att inte bara en, utan två statliga myndigheter konstaterat rekommenderar denna litteratur, som på ett mycket tydligt vis försöker påverka läsaren i en politisk riktning, är ett mycket allvarligt problem och ett direkt hot mot demokratin.

Man kan undra om inte ministern hade reagerat tidigare om boken i stället hade haft en hypotetisk passage som löd att Hamed ska inte rösta på Miljöpartiet. De gillar inte flygplan så då kan Hamed inte besöka sin familj i sitt hemland”.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Anser ministern att statliga myndigheter som rekommenderar tydligt partisk litteratur och samhällsinformation är ett demokratiskt problem, och vad avser ministern i sådana fall att vidta för åtgärder för att demokratin ska värnas?