Fråga 2020/21:2844 Trafikverket och rapportunderlag

av Jessica Thunander (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Efter att Trafikverket redovisat sin rapport om nya stambanor framkom det att verket tagit in en utomstående bedömning från en konsult angående prognoserna för antalet resande på de nya stambanorna men också angående överflyttning av resande från flyg och väg till tåg om stambanorna byggs (utförd av Jacobs Sverige AB). Denna bedömning visade på betydligt större resandemängder och överflyttning från flyg och väg än Trafikverkets egna beräkningar. Rapporten varken redovisades eller användes i den underlagsrapport för nya stambanor som Trafikverket tagit fram på uppdrag av regeringen. Därmed angavs heller inte varför Trafikverket valde att bortse från rapporten. Rapporten publicerades heller inte på Trafikverkets hemsida; det enda sättet att få läsa den var att veta att den existerade och att ha kunskap om diarienummer.

Vi har fått fler vittnesmål från olika delar av landet om oredovisade rapporter och ofullständiga beslutsunderlag då siffror inte stämmer med det Trafikverket vill få bekräftat. Det är svårt att veta hur många av dessa rapporter som är riktiga, men att Jacobsrapporten inte användes och inte publicerades vet vi. Vi i Vänsterpartiet ser det som att det finns indikationer på allvarliga brister när det gäller öppenhet och transparens i processer och beslutsunderlag hos Trafikverket, vilket behöver utredas.

Regeringen bör tillsätta en helt oberoende utredning av Trafikverkets processer, beräkningsmodeller, prognosmodeller och beslutsunderlag. Trafikverkets rapporter och beslutsunderlag till regering och riksdag måste vara pålitliga och utgå från vetenskap och forskning. 

Det är regeringen som har det yttersta ansvaret för Trafikverkets organisation, verksamhet och grundläggande strukturer och därmed också för de rapporter och beslutsunderlag som verket producerar och redovisar.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur tillser regeringen att Trafikverkets processer, rapporter och underlag är fullt och transparent redovisade med alla relevanta underlag och beräkningar inkluderade?