Fråga 2020/21:2840 Utökat stöd till bestridande av felaktiga fakturor

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sverigedemokraterna är ett företagarvänligt parti som eftersträvar minskad byråkrati för företagarna. Ett av många olika problem som företagare kan råka ut för är fakturabedrägeri, och många gånger är området svårnavigerat även då det är helt uppenbart att det rör sig om en så kallad bluffaktura. Begreppen bluffaktura eller fakturabedrägeri rör krav på betalning för en vara eller tjänst som aldrig beställts eller blivit levererad. Det finns icke seriösa aktörer som systematiskt ägnar sig åt detta och lever på att företagare räds betalningsanmärkningar och inkassokrav. Detta är ett utbrett problem, och det är anmärkningsvärt att regeringen ännu inte agerat på området, trots att Utredningen om åtgärder mot fakturabedrägerier slutrapporterade redan år 2015 (SOU 2015:77).

Denna kriminalitet drabbar inte enbart större företag utan även kommuner och statliga myndigheter samt riktade målgrupper, exempelvis småföretagare. Särskilt mikro- och småföretag har begränsade resurser för att värja sig för dessa fakturor, som kan innefatta allt från försök till bedrägeri till utpressning och rena hot.

Drabbade företag riskerar att få betalningsanmälningar och kronofogden på sig när de inte betalar de felaktiga fakturorna. För en enskild näringsidkare utgör detta naturligtvis ett mardrömsscenario som man riskerar att stå förhållandevis handfallen inför. Därför föreslår Sverigedemokraterna att företag ska erbjudas ökat stöd och kunskap i att bestrida felaktiga fakturor och hur man begär rättelse från kronofogden.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

Avser ministern att verka för att företag ska erbjudas ökat stöd och ökad kunskap i att bestrida felaktiga fakturor och om hur man begär rättelse från kronofogden?