Fråga 2020/21:2839 Myndighetsadministrerad varningslista

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sverigedemokraterna är ett företagarvänligt parti som eftersträvar minskad byråkrati för företagarna. Ett av många olika problem som företagare kan råka ut för är fakturabedrägeri, och många gånger är området svårnavigerat även då det är helt uppenbart att det rör sig om en så kallad bluffaktura. Begreppen bluffaktura eller fakturabedrägeri rör krav på betalning för en vara eller tjänst som aldrig beställts eller blivit levererad. Det finns icke seriösa aktörer som systematiskt ägnar sig åt detta och lever på att företagare räds betalningsanmärkningar och inkassokrav. Detta är ett utbrett problem, och det är anmärkningsvärt att regeringen ännu inte agerat på området, trots att Utredningen om åtgärder mot fakturabedrägerier slutrapporterade redan år 2015 (SOU 2015:77).

Denna kriminalitet drabbar inte enbart större företag utan även kommuner och statliga myndigheter samt riktade målgrupper, exempelvis småföretagare. Särskilt mikro- och småföretag har begränsade resurser för att värja sig för dessa fakturor, som kan innefatta allt från försök till bedrägeri till utpressning och rena hot.

Det finns i dag privata initiativ för att jobba mot icke seriösa företag som skickar ut så kallade bluffakturor. Svensk Handel har något som de kallar för Varningslistan, dit man som företagare eller privatperson kan dela erfarenheter när man avgör att allt inte står rätt till. Polisen har även i samverkan med Bolagsverket med flera tagit fram en guide för hur tillvägagångssättet bör vara för att bestrida bluffakturor. Detta är positivt, men det finns även ett behov av att Sveriges företagare i ett tidigare skede får tillgång till ”varningssignaler” ifrån exempelvis de statliga myndigheterna.

Med anledning av problemen kring bluffakturor föreslår Sverigedemokraterna en myndighetsadministrerad tjänst genom förslagsvis en särskild hemsida. Där skulle företagare och privatpersoner kunna anmäla in fakturor som misstänks vara felaktiga. Om flera personer eller företag anmäler samma företag bör det snabbt kunna flaggas upp att det rör sig om misstänkt fakturabedrägeri, varpå frågeställaren omgående får möjlighet att bestrida fakturan.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan följande:

 

Avser ministern att verka för en myndighetsadministrerad varningslista i enlighet med andemeningen i frågetexten?