Fråga 2020/21:2838 Förlängd rätt till tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet

av Tobias Andersson (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Sverige behöver fler företag om framtidens utmaningar ska klaras. Företagsklimatet behöver gynnas i största allmänhet. Utöver det kan staten ta initiativ till riktade insatser för denna måluppfyllelse.

I Sverige finns sedan länge möjligheten att få stöd till start av näringsverksamhet, även kallat starta-eget-bidrag, genom program som hanteras av Arbetsförmedlingen. För att få delta i dessa program krävs dock att man är arbetslös och passar in i något av ett antal förutbestämda kriterier. Det är relevant att framhålla att denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd överlag är framgångsrik och att siffrorna ser bra ut gällande att deltagarna hittar en fast försörjning efter programmet.

De som har störst förutsättningar att starta och driva framtidens innovativa och högteknologiska företag finns förmodligen inte i kategorin arbetssökande, utan i de allra flesta fall bygger de upp sina företag på andra vägar. Har man ett fast arbete och bär på en företagsidé kan dock steget vara stort att lämna en trygg anställning för att testa vingarna med ett eget företag, varpå samhället riskerar att gå miste om sådant som skulle kunna få ekonomin och arbetsmarknaden att växa.

I dag ges i lagen (1997:1293) om rätt till tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet rätt till sådan ledighet under vissa fastställda kriterier, exempelvis att verksamhet inte får konkurrera med arbetsgivarens verksamhet. Detta är givetvis bra men kan endast ske i högst sex månader, varför Sverigedemokraterna förespråkar att tiden förlängs till minst tolv månader.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark följande:

 

Avser ministern att verka för en förlängning av rätten till tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet?