Fråga 2020/21:2837 Objektiv undervisning i skolan

av Markus Wiechel (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Den 30 april kom återkopplingen från utbildningsministern på ett par frågor från undertecknad (2020/21:2588) och Björn Söder. Det anmärkningsvärda svaret från ministern föranledde ytterligare en fråga, men denna gång från Eric Palmqvist (2020/21:2735). Utan att blanda in egna slutsatser är det enkelt att konstatera att de frågeställningar som lyfts mot bakgrund av en förälders oro för hur vederbörandes barns utbildning går till är minst sagt relevanta, då vi är många som kan vittna om att det i skolan förekommer politisk indoktrinering. Exemplen på detta rör inte bara föreläsningar, som föräldrar nu tack vare distansundervisningen kan ta del av, utan företeelsen har pågått en längre tid.

På sociala medier florerar det bland annat en sida i en lärobok som är minst sagt allvarlig. I boken får vi läsa om Hamed som ska rösta för första gången. Där konstateras det att han inte ska rösta på Sverigedemokraterna, eftersom de ”inte gillar människor som kommer till Sverige från andra länder”. Vidare står det att Sverigedemokraterna ”inte gillar sådana som Hamed”. Boken i fråga har enligt uppgift åtminstone använts i Forshaga kommun för ett par år sedan men säkerligen även på en rad andra orter i Sverige och säkerligen än i dag. Att så är fallet och att den är till för just undervisning kan konstateras då boken (Valet är ditt av Nypon förlag) enbart kan beställas av skolor. Boken finns även på ett flera bibliotek i Stockholms län under kategorin ”Lättläst, Träna svenska”.

Undertecknad har själv främst i samband med valrörelser fått höra hur elever, inte alltför sällan förstagångsväljare, har berättat om vad lärarna säger om Sverigedemokraterna. Vidare har det varit tydligt, inte minst i samband med skolbesök, att det ofta ges en felaktig och kraftigt negativt vinklad bild av Sverigedemokraterna i en rad skolor. Att detta sker bekräftas även i en intervju publicerad på den alternativa mediekanalen Samnytt.

Det vi sett är, milt uttryckt, oacceptabelt.

Av den anledningen önskas utbildningsminister Anna Ekström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att, mot bakgrund av exempelvis den litteratur eller de vittnesmål som framkommit, vidta åtgärder för att säkerställa att den undervisning som skolan bedriver är objektiv? ​