Fråga 2020/21:2834 Säkerhetsläget i Afghanistan

av Magnus Jacobsson (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt Migrationsverkets bedömning den 16 juni 2020 ”råder det fortsatt konflikt i hela Afghanistan, men konfliktnivån skiljer sig alltjämt starkt mellan landets provinser”. Man konstaterar också att det finns större skillnader mellan de olika provinserna. FN, Svenska Afghanistankommittén, Röda Korset och flera andra organisationer som jobbar med bistånd beskriver läget som djupt problematiskt. 

USA har nu meddelat att man ämnar lämna landet, vilket också har gjort att Nato meddelat att även deras styrkor kommer att dra sig ur Afghanistan. Samtidigt ser vi via olika former av mediala reportage, bland annat från Magda Gad, att talibanerna håller på att stärka sina ställningar, vilket framför allt drabbar konvertiter, hazarer, homosexuella och kvinnor.

Bara under de senaste dagarna har det skett ett anfall mot en skola för hazariska flickor, och tidigare har det skett liknande anfall mot ett sjukhus där man förlöste hazariska kvinnor.

Sverige har ett utlämningsavtal med regeringen i Kabul, men den afghanska regeringen börjar alltmer likna regeringen i Saigon under slutet av Vietnamkriget, då man i praktiken enbart har kontroll över huvudstaden. I övrigt är det svårt att se att den afghanska regeringen verkligen äger förmågan att upprätthålla lag och ordning i landet.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur förhåller sig ministern till utvecklingen i Afghanistan, vilken bedömning av det framtida läget gör ministern för när USA och Nato lämnar landet, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån den bedömningen?​