Fråga 2020/21:2830 Narkotikaimport

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Med hjälp av den krypterade tjänsten Encrochat har svensk polis granskat material kring narkotikaimport och otillåten påverkan. Kopplingar till myndighetsanställda och privata företag nämns tillsammans med advokater och bankväsendet tas upp i nyhetsinslag på SVT den 10 maj. Där beskrivs narkotikasmuggling bedrivas i en närmast industriell skala.

Det talas om 100 till 150 ton årligen. Mängden sägs vara betydlig större än vad man innan kunnat se i studier, enligt intervju med Linda H Staaf, underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

Med den information som finns ute i de skånska kommunerna och som såväl fältassistenter som nattvandrare, i den mån de finns, kan vittna om den verklighet de möter i våra samhällen så är detta nu tydligt.

Ett mörkertal finns då jag själv i samtal med personer i kommuner talat om problematiken med bland annat fältassistenter och nattvandrare som bekräftat rädsla från inte minst föräldrar att anmäla. Ungdomar hamnar i klorna på dem som sysslar med narkotikaverksamhet.

Det stora inflödet, som jämförs med industriell verksamhet, säger sig polisen inte ha tillräckliga resurser för att klara av. Samtidigt pågår det ute i våra kommuner narkotikaförsäljning till ungdomar med följder såsom beroende på grund av att missbruk inleds med skador för individen och att personer blir en del av brottsligheten, som påverkar deras liv och framtid. Samhällskostnaderna och lidandet ökar.

84 centrala aktörer sägs i nyhetsinslaget ha identifierats kring narkotikasmuggling, och de sägs agera utifrån storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm. Män födda mellan 1982 och 1991 sägs utgöra en majoritet av dem som identifierats.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka initiativ är ministern och regeringen beredda att ta för att få stopp på problematiken ute i kommunerna, med anledning av det som framförts kring narkotikaimport och otillåten påverkan ?